Taas siellä asetuksissa on punainen mollukka, uskallanko päivittää?

Macin, iPhonen ja iPadin käyttöjärjestelmän pitäminen ajan tasalla on hyvin tärkeää tietoturvan kannalta. Tässä artikkelissa ei käsitellä varsinaista päivityksen asentamista, vaan sitä milloin kannattaa päivittää ja aiheuttavatko päivitykset ongelmia? Lyhyttä vastausta ei ole, mutta tässä muutama perusvinkki.

Tarkista ennen kuin päivität, että varmuuskopiot ovat ajan tasalla ja tietosi, kuten esimerkiksi kuvakirjastosi, on kaikilta osin synkronoitu iCloudiin. Akun varassa toimivan laitteen on hyvä olla kytkettynä virtalähteeseen päivityksen ajan.

Apple julkaisee uuden niin sanotun ison päivityksen kerran vuodessa, yleensä syys-lokakuussa, ja näinä aikoina kannattaa olla hieman varuillaan. Tämän sesongin ulkopuolella julkaistujen pienempien päivitysten tekeminen ei juurikaan vaadi erityishuomiota.

iPhonen ja iPadin “iso” päivitys julkaistaan tyypillisesti syyskuun puolessa välissä. Tämän uuden käyttöjärjestelmän julkaisun jälkeen on edelleen tarjolla korjauspäivityksiä edelliseen, eli vanhempaan käyttöjärjestelmään, eli ei ole pakko päivittää uusinta uutta heti. Joskus tuoreimmassa versiossa saattaa olla alkuvaiheen ongelmia ja voi olla järkevää odotella vaikkapa kuukauden verran ennen kuin siirtyy uusimpaan käyttöjärjestelmäversioon.  iPad ja iPhone on kuitenkin hyvä päivittää uusimpaan käyttöjärjestelmään kohtuullisen nopeasti.

Macin “iso” käyttöjärjestelmäpäivitys  julkaistaan syys-lokakuussa, minkä jälkeen on edelleen tarjolla korjauspäivityksiä kahteen edelliseen käyttöjärjestelmään. Päivittäessäsi käyttöjärjestelmän uudempaan, on ongelmien välttämiseksi hyvä varmistaa ennen päivitystä, että tietokoneessa käyttämäsi ohjelmat toimivat uudemman käyttöjärjestelmän kanssa. Valitettavan usein kolmannen osapuolen ohjelmistovalmistajat julkaisevat uusimman käyttöjärjestelmän kanssa yhteensopivat ohjelmistoversionsa jopa puolen vuoden viiveellä. Kotikäyttäjälle tämä ei välttämättä ole suuri ongelma, mutta työkäytössä ohjelmien on syytä toimia ongelmitta. Paluu vanhaan käyttöjärjestelmään on suhteellisen hankalaa.

Päivityksissä sattuu harvoin mitään kovin dramaattista, mutta jos haluat välttää ongelmat varmasti, palvelee huoltomme sinua tässäkin asiassa. Joskus päivityksen asentaminen saattaa esimerkiksi vaatia enemmän tilaa kuin laitteessa on vapaana ja silloin ammattilaisen apu voi olla tarpeen. Teemme päivitykset ammattitaidolla ja selvitämme mahdolliset ongelmakohdat kanssasi ennen päivitystä.  Palvelun hinta iPadille ja iPhonelle alkaen 49 euroa ja Macille alkaen 70 euroa.

    Varaa aika huoltoon tai ota yhteyttä