Salasanat

Ei liene epäselvää, että salasanakäytännöt ja kaksivaiheinen varmennus ovat keskeisiä tekijöitä tietoturvassa, ja niiden asianmukainen toteutus on välttämätöntä henkilökohtaisten ja liike-elämän tietojen suojelemiseksi.

Kaikki tietävät, että on tärkeää käyttää vahvoja salasanoja, jotka sisältävät kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Ja kaikki tietävät senkin, että ei pidä käyttää helposti arvattavia salasanoja, kuten syntymäpäivääsi tai yleisiä sanoja.  On selvä kuin pläkki, että pidät salasanasi ainutlaatuisina jokaiselle tilille, ja päivität niitä säännöllisesti lisätäksesi turvallisuutta.

Tiedät tai olet monesti kuullut, että kaksivaiheinen varmennus tuo ylimääräisen suojakerroksen tilillesi. Sen avulla kirjautuminen edellyttää paitsi salasanaa myös toista todennuskeinoa, kuten tekstiviestiä tai mobiilisovellusta.  Hyvä juttu, mistähän niitä kaksivaiheisia voisi tilata kerralla laatikollisen - ettei lopu heti kesken?  Böömiläisen kristallin kirkkaudella kaksivaiheinen kirjautuminen estää tunkeutujia pääsemästä tilillesi pelkällä salasanalla.

Luonnollisesti olet dokumentoinut salasanasi huolellisesti ja  turvallisesti, etkä tallenna niitä helposti saatavilla oleviin tiedostoihin tai käytä selaimen automaattisia tallennusominaisuuksia.  Olet vakaasti harkinnut salasanamanagerin käyttöä, joka lukee ajatuksesi ja turvallisesti tallentaa ja generoi vahvoja salasanoja.

Kaikki ymmärtävät hyvien salasanakäytäntöjen merkityksen, mutta ei se käytännössä niin helppoa ole - salasanoista saarnaaminen on sen sijaan tosi helppoa.

Mikäli salasanat tulevat uniin eikä erilaisten varmmennustapojen käyttöönotto kuulu harrastuksiisi, kannattaa varata aika asiantuntijaltamme. Käydään salasana-perusteet yhdessä läpi ja korjataan asioita maltilla - ei se mitään magiaa ole ja lupaamme olla puhumatta salasanalatinaa. 

Huollon yhteystiedot