Mikä ihmeen AirTag?

Joillain ihmisillä on taipumus laskea tavarat kädestään milloin minnekin ja esimerkiksi lompakon tai avaimien etsimiseen saattaa pahimmilla tunareilla tuhraantua tunteja kuukausitasolla. Kiinnittämällä lompakkoon, avainnippuun tai muuhun katoamaan taipuvaiseen esineeseen AirTag, voi ne paikantaa ’Missä on…?’-apin avulla tai kysymällä Siriltä ”Hei Siri, missä on lompakkoni?”.

AirTag -paikannin on kolikon kokoinen bluetooth-lisävaruste, jonka voi kiinnittää esimerkiksi avaimiin, laukkuun, lompakkoon, pyörään, skootteriin, autoon eli melkeinpä mihin vaan. Tavara, jossa AirTag on kiinni, tulee näin näkyville Missä on…? (Find My) – appiin. Markkinoilta löytyy jo lukuisia erilaisia lisävarusteita AirTagin kiinnittämiseksi erilaisiin kohteisiin.

Lyhykäisyydessään, jos AirTagilla varustettu esine on kadoksissa lähietäisyydellä, sen voi löytää seuraamalla AirTagin soittamaa merkkiääntä tai käyttämällä iPhonen ’Tarkkaa etsintää’. Tällöin iPhone näyttää suunnan sekä etäisyyden etsittyyn esineeseen AirTagiin Ultra Wideband-teknologian avulla.

Tarkka etsintä toimii seuraavilla iPhoneilla:
- iPhone 11
- iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max
- iPhone 12 ja iPhone 12 mini

- iPhone 12 Pro ja iPhone 12 Pro Max
- iPhone 13 ja iPhone 13 mini
- iPhone 13 Pro ja iPhone 13 Pro Max

 

Jos etsitty esine on hukkunut jonnekin kauemmaksi, kuten rannalle, ravintolaan, bussiin, kuntosalille… auttaa sadoista miljoonista iPhone-, iPad- ja Mac-laitteista koostuva verkko AirTagin paikannuksessa.
AirTag lähettää suojattua Bluetooth-signaalia, jonka lähellä olevat Missä on…? ‑verkon laitteet voivat tunnistaa. Nämä laitteet lähettävät AirTagin sijainnin iCloudiin, jolloin kyseisen AirTagin omistaja näkee sen sijainnin kartalta Missä on…? ‑apissa. Koko prosessi on anonyymi ja salattu yksityisyyden suojaamiseksi.

Bluetooth-signaali, jonka AirTag lähettää on siis anonyymi ja salattu. Vain käyttäjä/omistaja itse voi nähdä, missä omat AirTagit ovat. Prosessi toimii energiatehokkaasti, joten akun kestosta tai mobiilidatan käytöstä ei tarvitse huolehtia. AirTag on suunniteltu toimimaan jopa vuoden tavallisella paristolla (käyttäjän vaihdettavissa oleva CR2032-nappiparisto). Laite on ruostumatonta terästä ja se on vesi‑ ja pölytiiviysluokitukseltaan tasoa IP67 (enimmäissyvyys 1 metri enintään 30 minuutin ajan).

Kuten muutkin Apple-laitteet, myös AirTag voidaan asettaa Kadonnut-tilaan. Kun jokin verkossa oleva laite löytää Kadonnut-tilassa olevan Airtagin, saa AirTagin omistaja siitä automaattisesti ilmoituksen. Asetuksista on jopa mahdollista määritellä, että AirTagin löytäjälle ilmoitetaan AirTagin omistajan yhteystiedot, jos AirTagia kosketaan NFC-yhteensopivalla älypuhelimella.

Turvallisuus ja yksityisyys

Ainoastaan AirTagin omistaja voi nähdä missä AirTag sijaitsee. Sijaintitietoja ja ‑historiaa ei koskaan tallenneta AirTagiin. Myös AirTagin sijainnin välittävät laitteet pysyvät anonyymeinä, ja sijaintitiedot salataan joka vaiheessa. Edes Apple ei tiedä AirTagin sijaintia tai sen löytämisessä auttaneen laitteen identiteettiä.

AirTag on suunniteltu karistamaan ei-toivotut seuraajat. Jos jonkun muun AirTag päätyy tavaroidesi joukkoon, iPhonesi huomaa, että vieras AirTag kulkee mukanasi, ja lähettää siitä ilmoituksen sinulle. Jos et ole vähän ajan kuluttua löytänyt ’vakoilevaa AirTagia’, AirTag alkaa toistaa ääntä sen merkiksi, että se seuraa mukanasi.
Mutta jos olet liikkeellä ystäväsi kanssa, jolla on AirTag, tai matkustat junassa, jossa useilla matkustajilla on AirTag, sinua ei häiritä ilmoituksilla. Niitä lähetetään vain, kun AirTag on eri paikassa kuin omistajansa.