M1 siru, hyvä tietää

Apple lanseerasi marraskuussa 2020 uudet M1-sirulla varustetut koneet: MacBook Air 13”, MacBook Pro 13” ja Mac Mini. 

M1-siru on Applen suunnittelema ja ensimmäinen erityisesti Macille suunniteltu siru. M1-sirussa priorisoidaan pientä kokoa ja energiatehokkuutta; yhteen pieneen siruun on integroitu mm. prosessori, näytönohjain, Neural engine ja liitännät.

M1-sirulla on 8-ytiminen prosessori, jossa on 4 suorituskyky-ydintä ja 4 tehokkuusydintä. Siinä on integroitu näytönohjain (GPU), joka sisältää jopa kahdeksan ydintä. Siru sisältää myös 16-ytimisen Neural Enginen (neuromoottorin), joka pystyy käsittelemään 11 biljoonaa operaatiota sekunnissa. M1-siru on rakennettu samaan viiden nanometrin prosessoriin kuin A14 Bionic -siru ja se tukee Thunderboltia sekä USB 4:ää. Applen mukaan M1-siru tarjoaa parhaan CPU-suorituskyvyn wattia kohti. 

Koska Apple itse on suunnitellut M1-sirun, on nyt ensimmäistä kertaa mahdollista käyttää iPhone- ja iPad-sovelluksia Maceissa!

Jos aihe kiinnostaa, täältä löytyy techradar:in mairitteleva arvostelu uudesta MacBook Airista: https://global.techradar.com/fi-fi/reviews/arvostelussa-macbook-air-m1-2020

Entä mitkä sovellukset ovat valmiita M1:een? https://isapplesiliconready.com

Tai mikä M1 Mac on tehoiltaan paras? https://browser.geekbench.com/mac-benchmarks