Applen julkistus 5.6.2023

Code New World -tapahtuman satoa

Maanantaina 5.6.2023 illalla kello 20 Suomen aikaa Apple piti jokakeväisen tapahtumansa WWDC -kehittäjäkonferenssin yhteydessä. Ennen tapahtumaa oli selvää, että Apple tulee julkaisemaan ”Code new worlds” -tapahtumassaan uusia käyttöjärjestelmiä ja sen myötä ominaisuuksia laitteilleen. Suurimmat kysymysmerkit pyörivätkin luonnollisesti sen ympärillä, mitä laitteita Apple esittelee tällä kertaa. Huhuissa oli pyörinyt vahvasti tieto uusista AR/VR laseista sekä uusista Maceista.

MacBook Air 15” 

MacBook Air sai rinnalleen odotetusti isomman kaverin, kun Apple julkaisi 15 tuumaisen MacBook Airin.

Uusi MacBook Air 15” vastaa designiltaan ja tehokkuuksiltaan pienempiä 13 tuuman M2 -sirun MacBook Aireja. Näyttö on tarkkaan ottaen 15,3” kokoinen ja siinä on 500 nitin kirkkaus. Kone on täysalumiinirunkoinen ja painaa vain 1,51 kg ja on 1,15 cm paksu, tai ohut, miten sen nyt haluaa asettaa. MacBook Air 15” koneissa ei ole tuulettimia, kuten ei pinemmissäkään malleissa, joten ne ovat täysin äänettömiä. 

MacBook Air 15” tulee saataville neljässä tutussa värissä: Hopea, Tähtiharmaa, Tähtivalkea ja Keskiyö. Yhteismuistia on valittavissa jopa 24 Gt ja tallennustilaa aina  2 Tt SSD  asti.

Uuden MacBook Air 15” toimitukset alkavat aikaisintaan 13.6.2023, mutta tilauksia otamme vastaan jo nyt.

Mac Studio M2

Viime vuonna julkaistu Mac Studio koki ensimmäisen ison päivityksen, sillä nyt julkaistu malli sisältää uuden M2 Ultra -sirun. Ulkoisesti neliönmuotoinen Mac Studio pysyy samanlaisena, eli päivitys koski vain sisustaa.

M2 Ultra on toteutettu yhdistämällä kaksi M2 Max sirua on yhdeksi kokonaisuudeksi, eli samalla tavoin kuin edellinen M1 Ultra siru on rakennettu. Uusi M2 Ultra siru on 20 % tehokkaampi kuin edellinen M1 Ultra -siru ja sen myötä uuteen Mac Studioon saa jopa 24-core CPU:n ja 76-core GPU:n. Lisäksi uusi M2 Ultra tukee jopa 192 GB RAMia, mikä on 50 % enemmän kuin M1 Ultran tukeman muistin maksimi määrä. Paremman tehokkuuden ansiosta uusi Mac Studio tukee jopa kahdeksaa 4K-näyttöä, kuutta 6K-näyttöä tai kolmea 8K-näyttöä samanaikaisesti. Tuetut langattomat yhteydet ovat WiFi 6E ja Bluetooth 5.3.

Mac Studio on edelleen tyylikkään hopean värinen ja se tulee saataville seuraavilla kokoonpanoilla:

M2 Max sirulla

  • RAM: 32Gb, 64Gb, 96Gb
  • SSD: 512Gb, 1Tb, 2Tb, 4Tb, 8Tb

M2 Ultra sirulla

  • RAM: 64Gb, 128Gb, 192Gb
  • SSD: 1Tb, 2Tb, 4Tb, 8Tb

Uuden Mac Studio M2:n toimitukset alkavat aikaisintaan 13.6.2023, mutta tilauksia otamme vastaan jo nyt.

Mac Pro

Eilen Apple julkaisi vihdoin uuden Mac Pron,  joka on päivitys, jota on odotettu pitkään Apple-käyttäjien leirissä.

Uusi Mac Pro on saatavilla ainoastaan tehokkaimmalla sirulle, mitä Applellä on tarjota, eli  M2 Ultra -sirulla. Mac Pro:ssa on 8 Thunderbolt -porttia sekä 6 avointa PCI -väylää (Gen 4 tuella).

Uusi Mac Pro tulee saataville torni- ja räkkimallisena seuraavilla kokoonpanoilla:

  • M2 Ultra siru
  • RAM: 64Gb, 128Gb, 192Gb
  • SSD: 1Tb, 2Tb, 4Tb, 8Tb

Vision Pro

Juuri kuin tapahtuma näytti loppuvan, Applen toimitusjohtaja Tim Cook räjäytti pankin julkaisemalla täysin uuden tuotteen.

Vision Pro on ensimmäinen Applen julkaisema virtuaalitodellisuuden laite. Apple itse sanoi, että ” Tänään alkaa uusi aikakausi tietojenkäsittelyssä” ja Apple puhuukin uutuudestaan tilatietokoneena lasien sijaan. Applen mukaan Vision Pro yhdistää saumattomasti digitaalisen sisällön ympäröivän fyysisen tilan kanssa, eli käyttöliittymä näkyy ympäristön kamerakuvan päälle lisättynä todellisuutena, eikä se näin ollen sulje käyttäjää virtuaalimaailmaan. Laseissa on myös ”Digital crown”, jonka avulla käyttäjä voi säätää ulkoista ympäristöään, eli sitä kuinka uppoutuneena haluaa olla virtuaalitodellisuudessa. 

Laitteessa on täysin uusi käyttöjärjestelmä, visionOS, 3D käyttöliittymällä, johon on mahdollista avata useita sovellusikkunoita. Vision Pron käyttö ei täten rajoitu näytön rajoihin, vaan käyttäjät voivat skaalata ja sijoittaa sovelluksia minne tahansa haluavat.

Vision Pro -laseja käytetään katseen voimalla, eli laitteen sisäiset sensorit seuraavat silmien liikettä ja katseen suuntaa ja esimerkiksi painike valitaan sitä katsomalla ja toiminto aktivoidaan tuomalla kaksi sormea yhteen.

Vision Pron pääosa on valmistettu kiillotetusta lasista, joka yhdistyy kevyeen alumiinirunkoon. Kuulokkeiden yläosassa on painike ja Digital Crown eri toimintoja varten ja sivuilla on audiopodit, jotka tarjoavat uuden ”Spatial audio” äänielämyksen.

Headsetit sisältävät huippuluokan M2-sirun ja uuden R1-sirun, joka on luotu varta vasten Vision Pro:lle. Vision Pro on suunniteltu kokopäiväiseen käyttöön verkkovirtaan kytkettynä ja lisäksi siinä on ulkoinen akku, joka antaa virtaa jopa kahdeksi tunniksi.

Vision Pro -headsetin lukitus avataan Optic ID:lä, joka käyttää käyttäjän iiristä todentamiseen. iPhone- ja iPad-sovellukset toimivat myös visionOS:ssä ja täten tarjoavat suuren määrän sovelluksia heti julkaisun yhteydessä.

VisionOS -käyttöjärjestelmässä on myös upouusi App Store, josta löytyy visionOS:lle suunniteltuja sovelluksia sekä yhteensopivia iPhone- ja iPad-sovelluksia.

Vision Pro tulee saataville ensi vuoden alussa Yhdysvalloissa ja joskus myöhemmin muissa maissa.