Applen julkistuksia 2021

20.4.2021 kello 20.00 Suomen aikaa Apple piti kevään 2021 julkistustilaisuuden ”Spring Loaded”. Tilaisuudessa esiteltiin uusi iMac, iPad Pro, AirTag sekä Apple TV. Lisäksi iPhone 12 ja 12 Mini saivat uuden värin valikoimiinsa.

iMac

Tapahtuman odotetuimpiin julkaisuihin lukeutuva iMac päivittyi aimo harppauksen kerralla.

Uudessa iMacissa on 24 tuumainen 4,5K Retina-näyttö, joka on VAIN 11,5mm paksu ja konehuoneessa häärii nopea ja energiapihi Applen M1 -siru, joten uusi iMac on siro, kaunis sekä tehokas yht’aikaa. Myös kameraa, mikrofonia ja kaiuttimia on päivitetty uuteen uskoon. Uudessa iMacissa on 1080p FaceTime HD -kamera ja kolme suuntaavaa mikrofonia taustamelua vähentämään. Näiden avulla ääni erottuu hyvin myös hälyn keskeltä ja videopuhelut kuulostavat selkeiltä. Kuuden kaiuttimen äänijärjestelmä takaa loistavan äänielämyksen. Kaksi liikettä vaimentavaa kaiutinparia tuottavat muhkeat bassot ilman häiritsevää tärinää. Kumpaakin paria on tasa­painottamassa huippu­tehokas diskanttikaiutin. Uudet kaiuttimet tukevat myös tilaääntä, kun videota toistetaan Dolby Atmosilla. Kaikki nämä AV parannukset takaavat erinomaisen kokemuksen niin videopuheluissa kuin muissa työ ja vapaa-ajan tehtävissä. Virtaliitintä on myös uudistettu ja se on nyt kätevästi kiinnittyvä magneettinen virtaliitin.
 
Uusi iMac on saatavilla seitsemässä eri värissä: harmaa, sininen, violetti, pinkki, oranssi, keltainen ja vihreä.
 
Samalla julkaistiin uudet värit Applen näppäimistölle, hiirelle ja trackpadille. Värivaihtoehdot ovat samat kuin uudessa iMacissa, eli harmaa, sininen, violetti, pinkki, oranssi, keltainen ja vihreä.

Näppäimistövalikoimaan tulee myös saataville näppäimistö Touch ID -ominaisuudella.
 
Uudet iMacit ovat saatavilla seuraavin vaihtoehdoin:
 
Sininen, vihreä, pinkki, hopea

  • - 8-ydin CPU ja 7-ydin GPU
  • - 256Gt, 512Gt ja 1Gt

Sininen, vihreä, pinkki, hopea, keltainen, oranssi, violetti

  • - 8-ydin CPU ja 8-ydin GPU
  • - 256Gt, 512Gt, 1Gt ja 2Tt

iPad Pro

Illan toinen odotettu uutuus oli iPad Pro. Uusissa 11” ja 12,9” iPad Proissa on Applen M1-siru, ja tämän lisäksi mm. yhteyksiä, kameraa ja näyttöä on parannettu.

M1-sirun avulla iPad Prosta tulee entistä tehokkaampi laite. Apple lupaa 50% tehokkaamman CPU-tehon sekä 40% tehokkaamman GPU-tehon edelliseen malliin verrattuna. Lisäksi uusi iPad tuli saataville myös 2Tt:n tallennustilalla.

iPad Prossa on nyt 12MP Ultra Wide -kamera, joka mahdollistaa 120 asteen näkymän ”Center Stage” ominaisuutta varten. ”Center Stage” (Valokeila) -ominaisuuden avulla henkilö pysyy aina keskellä kameraa vaikka liikkuisi videopuhelun aikana. Näkymä myös laajenee tai lähenee sen mukaan kun muita liittyy puheluun tai poistuu siitä.

Suurimmat muutokset itse näytössä nähdään 12,9” mallissa, joka on nyt Liquid Retina XDR. Näytön ominaisuudet ja teknologia ovat tuttuja Pro Display XDR näytöstä.
 
Uusi iPad Pro on varustettu 5G-teknologialla ja se sisältää Thunderbolt/ USB 4 -portin, jonka avulla voi siirtää suuria aineistomääriä tai jopa käyttää Pro Display XDR -näyttöä täydellä 6K-tarkkuudella.
 
Uusi iPad Pro on saatavilla seuraavilla vaihtoehdoilla:

  • - Hopea, Tähtiharmaa
  • - 128 Gt, 256 Gt, 512 Gt, 1 Tt, 2 Tt
  • - 8Gt RAM (128Gt, 256Gt ja 512Gt malleissa)
  • - 16Gt RAM (1Tt ja 2Tt malleissa) 

AirTag

Illan kolmas odotettu julkaisu oli AirTag.
 
AirTag -paikannin on kolikon kokoinen bluetooth lisävaruste, jonka voi kiinnittää erilaisiin esineisiin, kuten avaimiin, laukkuun, lompakkoon tai reppuun. Tavarat, joissa AirTag on kiinni, tulevat näin näkyville Missä on…? (Find My) – appiin.
Jos tavara on kadoksissa lähellä sinua, sen voi löytää seuraamalla merkkiääntä tai iPhone voi johdattaa sinut suoraan tavaran luokse ”Tarkalla etsinnällä”.
 
Bluetooth-signaali, jonka AirTag lähettää on anonyymi ja salattu. Vain käyttäjä/omistaja itse voi nähdä, missä omat AirTagit ovat. Prosessi toimii energiatehokkaasti, joten akun kestosta tai mobiilidatan käytöstä ei tarvitse huolehtia. AirTag on suunniteltu toimimaan jopa vuoden tavallisella paristolla (käyttäjän vaihdettavissa oleva CR2032-nappiparisto). Laite on ruostumatonta terästä ja se on vesi‑ ja pölytiiviysluokitukseltaan tasoa IP67 (enimmäissyvyys 1 metri enintään 30 minuutin ajan).
 
AirTagiin on myös saatavilla avaimenperä sekä nahkalenkki -lisävarusteina, mikäli kolikon muotoisen AirTagin haluaa kiinnittää turvallisesti johonkin esineeseen.

Apple TV 4K

Apple esitteli pitkän tauon jälkeen uuden Apple TV:n. Uusi Apple TV 4K on varustettu A12 Bionic -sirulla ja sen mukana tulee uusi Siri -kaukosäädin. Suuren kuvanopeuden 4K HDR tarjoaa sulavamman ja terävämmän videokuvan, luonnollisemmat värit sekä tarkemmat yksityiskohdat. Uuden Siri -kaukosäätimen kosketuspinnan avulla liikkuminen valikoissa on sujuvaa.
 
Uusi Apple TV tulee saataville 32Gt ja 64Gt versioina

iPhone

Värien juhlaa saatiin hieman yllättävästi myös puhelimille. iPhone 12 ja iPhone 12 mini mallistoon tulee saataville uusi väri: Violetti. Muita päivityksiä puhelimien osalta ei nähty.
 
Lisää julkistuksista alla olevista linkeistä:

https://www.apple.com/fi/airtag/

https://www.apple.com/fi/ipad-pro/

https://www.apple.com/fi/imac-24/specs/

https://www.apple.com/fi/apple-tv-4k/