Applen 2020 uutuudet

Apple on julkaissut tukun uusia tuotteita. iPad Pro sai odotetun päivityksen, mutta MacBook Airin MacBook Pron ja Mac Minin päivittymiset olivat pieniä yllätyksiä. Lisäksi uusi iPhone SE julkaistiin 15.4.2020 pitkän huhu-rallin jälkeen ja se on saanut erittäin positiivisen vastaanoton.

iPhone SE

Uuden iPhone SE:n koko ja design ovat lähes identtisiä iPhone 8:n kanssa. Näyttö on 4,7” tuuman Retina HD näyttö, runko on alumiinia ja se tukee langatonta latausta ja puhelimessa on koti-näppäin. Laitteesta löytyy kuitenkin iPhone 11 ja 11 Pro -malleista tuttu A13 Bionic siru, joka takaa loistavan suorituskyvyn tässä selvästi edullisemmassa hintaluokassa. Myös suurin osa yhdistettävyysominaisuuksista on viety lippulaivamallien tasolle – LTE, Bluetooth ja WIFI ovat samalla tasolla kuin iPhone 11:sta. iPhone SE:n pöly- ja vesitiiviysluokitus on IP67, missä ensimmäinen numero kertoo laitteen olevan täysin pölytiivis ja toinen numero kertoo laitteen kestävän hetkellisen upotuksen veteen. 

iPhone SE on saatavilla mustana, valkoisena ja punaisena 4,7” kokoisena. Tallennustilaa on saatavilla 64GB, 128GB tai 256GB. 

MacBook Air

Vuoden 2020 MB Airin näkyvin uudistus lienee saksimekanismiin perustuva näppäimistö, joka esiteltiin 16” MacBook Pro:n yhteydessä. Monelle pitkän linjan MacBook Air käyttäjälle tämä on varmasti mieluisa uudistus sillä näppäimistön tuntuma on hyvin saman oloinen kuin se mihin oli totuttu vuoteen 2017 saakka MacBook Aireissa. MacBook Airin ainoaksi päivitykseksi ei kuitenkaan jäänyt näppäimistön päivitys selkeästi luotettavampaan tekniikkaan, sillä myös suorituskyky parani Intelin 10 sukupolven prosessorien muodossa. Tehoa on nyt mahdollista saada jopa 2 kertaa enemmän aiempaan verrattuna neliydin i7 -prosessorilla. Tämän saadakseen pitää tosin tilata tehtaalla muokattu kokoonpano. Näytönohjain parani myös ja testeissä Intel Iris Plus on osoittanut jopa 80% nopeamman suorituskyvyn kuin edeltävän mallin Intel UHD Graphics 617 -näytönohjain. 

Aiemmat MacBook Airin perusmallit olivat saatavilla 128GB (i5) ja 256GB (i5) tallennustilalla. Uudet perusmallit ovat saatavilla kertaluokkaa suurempina, eli  256GB (i3) ja 512GB (i5) tallenustilalla. Uuden 256GB perusmallin lähtöhinta on jopa vähemmän kuin mitä edellisen sukupolven 128GB:llä varustetun mallin oli. MacBook Airin muotoiluun ja liitäntöihin ei tullut muutoksia. 

13 tuuman MacBook Pro

Myös 13 tuuman MacBook Pron näkyvin uudistus on saksimekanismiin perustuva näppäimistö ja varmasti monelle 13 tuuman Macbook Pron käyttäjälle odotettu uudistus. Tämän lisäksi koneen sisällä tapahtui lukuisa määrä muutoksia. MacBook Pron suorituskyky parani Intelin 10. sukupolven prosessorien myötä ja ensimmäistä kertaa 13 tuumaiseen MacBook Prohon on saatavilla 32Gt muistia, mikä nostaa suorituskyvyn jopa 50 prosenttia paremmaksi. Tämän saadakseen pitää tosin tilata tehtaalla muokattu kokoonpano. Näytönohjain parani myös ja tuottaa jopa 80 prosenttia edellistä sukupolvea nopeamman graafisen suorituskyvyn.

Aiemmat 13 tuuman MacBook Pron perusmallit olivat saatavilla 128Gt, 256Gt ja 512Gt tallennustilalla. Uudet perusmallit ovat saatavilla kertaluokkaa suurempina, eli 256Gt, 512Gt ja 1Tt tallenustilalla. 13 tuuman MacBook Pron muotoiluun ja liitäntöihin ei tullut muutoksia.

iPad Pro

Applen kuvailemana 25.3.2020 julkaistu uusi iPad Pro on nopeampi ja tehokkaampi kuin useimmat PC-läppärit. Siinä on uusi A12Z bionic siru, joka mahdollistaa 4K videoiden editoinnin ja 3D mallintamisen suoraan iPadilta. Tämän päivityksen lisäksi kamerajärjestelmä on uudistettu uusista iPhoneista tutuksi tulleeseen neliön muotoiseen kolmen kameran järjestelmään, tarjoten näin 12Mpx laajakuvaa sekä 10Mpx ultralaajakuvaa.

Uusi LiDAR Scanner mittaa matkaa ympäröiviin esineisiin ja kohteisiin 5 metrin etäisyydeltä – tämä ja edellä mainitut ominaisuudet vievät laitetta entstä enemmän AR-maailmaan. AR-sovellusten ja pelien kehittäminen onkin ollut viime vuosina toistuvasti esillä Applen julkistustapahtumissa ja uusi iPad Pro istuu tähän tarinaan vahvasti.

iPad Pro:n luvattu akun kesto on suorituskyvyn kasvusta huolimatta totutut 10 tuntia, ja lisäksi siinä on nopeampi Wi-Fi 6 (802.11ax.) sekä gigabit-class LTE, joka on 60% edeltäjäänsä nopeampi. Reunasta reunaan ulottuva Liquid Retina näyttö takaa edelleen loistokkaan designin, ja 5 studio-laatuista mikrofonia ja 4 kauitinta pitävät huolen äänen kulkemisesta joka suuntaan.

iPad Pro on saatavilla Wi Fi ja LTE versioina alkaen 128GB aina 1TB tallenustilaan asti.

Teknisten ominaisuuksien lisäksi Apple julkaisi uuden Magic Keyboardin trackpadilla,  joten iPad alkaa olla jo aika lähellä kosketusnäyttöistä läppäriä! Taustavalaistu ja magneettsesti kiinnittyvä näppäimistösuojus on toteutettu samalla saksimekanismilla kuin uusi MacBook Air. Kiinni laitettuna se suojaa iPad Pro:ta edestä sekä takaa. Uudessa näppäimistössä on myös USB-C -portti, joka mahdollistaa iPad Pro:n lataamisen vapauttaen iPad Pro:n oman USB-C portin muille lisävarusteille. Uusi näppäimistö tulee myös tukemaan edellisen sukupolven 2018 julkaistuja iPad Pro 11” ja 12.9” malleja.

Alla olevasta Youtube-linkissä havainnollistetaan hyvin mainitut uudet ominaisuudet ”iPad Pro – Your next computer is not a computer

Mac mini

Mac mini on pienestä koostaan huolimatta mahtava pöytäkone. Se huolehtii kaikesta mahdollisesta aina kotiautomaatiosta valtaviin mallinnusfarmeihin saakka. Uudessa Mac minissä on entistäkin enemmän laskentatehoa ammattilaistason tehtäviin: siinä on kahdeksannen sukupolven 4- ja 6-ytimiset Intel-prosessorit ja Intel UHD Graphics 630 -näytönohjain sekä huipputehokas 2666 MHz DDR4 SO-DIMM -muisti entistä nopeampaan mallinnukseen, massiivisten tiedostojen käsittelyyn tai rinnakkaisten virtuaalikoneiden käyttämiseen. Mac minissä on PCIe-pohjainen 100 % flash-tallennus, jonka lukunopeudet ovat jopa nelinkertaiset edellisiin flash-vaihtoehtoihin verrattuna, joten suurien tiedostojen lataaminen ja appien käynnistyminen tapahtuvat nopeammin kuin koskaan.

Uudet perusmallit ovat saatavila 256 GB ja 512 GB tallennustilalla ja tehdasmuokattuna SSD-tallennustilaa on saatavilla jopa 2Tt, kyllä mahtuu!