Pikakatsaus Applen 11.9.2019 julkistamiin iPad, Watch & iPhone tuotteisiin

Tiistaina 10.9.2019 illalla kello 20 Suomen aikaa Apple piti oman julkistustilaisuutensa ”By Innovation Only”, jossa se esitteli markkinoille uudet iPad, Watch ja iPhone -tuotteensa. Tilaisuus alkoi kuitenkin maaliskuussa pidetyn ”It’s Show Time” -julkistustilaisuuden teeman mukaisesti ja ensimmäiseksi esiteltiin lisää Apple Arcade ja Apple TV+ palveluita ja ilmoitettiin näiden launch-päivät.

Apple Arcade

Maaliskuussa julkaistu Applen oma pelikirjasto Apple Arcade on pähkinänkuoressa yli 100 pelin kirjasto, jonka saa käyttöönsä kuukausimaksua vastaan. Palvelu luotiin, jotta iPhone ja iPad -käyttäjät pääsisivät nauttimaan mahdollisimman laadukkaista peleistä ja pelikokemuksesta. Apple lähti nimenomaan parantamaan mobiilipelaamisen pelikokemusta ja Apple Arcade -alusta on ensimmäinen tätä kokemusta edistävä palanen. Kuten sanottu, alusta kokoaa yhden maksun taakse yli 100 uutta peliä nimekkäiltä ja ei niin tunnetuilta pelitaloilta. Apple esittelikin nyt kolmannessa julkistustilaisuudessa peräkkäin uuden pelin ja pelitalon palvelun alta – laatua on todistetusti tulossa.

Arcade-alusta ratkaisee kaksi mobiilipelaamista häiritsevää haastetta – pelin etukäteismaksun ja pelin sisäiset maksut.

Pelin etukäteismaksussa ei sinänsä ole mitään häiritsevää, paitsi että ilmaisiakin pelejä on tarjolla. Vaikka ilmaisissa peleissä mainokset häiritsevät useimmiten pelikokemusta, ei häirintä kuitenkaan vähennä näiden pelien suosiota. Ilmaisten pelien suosio taasen häiritsee etukäteismaksua vaativien pelien suosiota. Tämä seikka on vaikuttanut pelitalojen ja kehittäjien kiinnostukseen investoida mobiilipeleihin, jotka eivät ole ilmaisia tai joita ei ole työnnetty täyteen mainoksia. Etukäteismaksun toinen vaihtoehto on pelin sisäiset maksut, mitkä taasen osa pelaajista kokee pelikokemusta häiritseväksi tekijäksi ja joiden takia jokunen vanhempi on varmasti saattanut saada lisää harmaita hiuksia, aina kun ei ole helppo ymmärtää, mistä maksaa jälkikasvun pelatessa.

Kuluttajat ovat tottuneet jo maksamaan kuukausimaksuja erilaisista palveluista. Apple Arcade, yli 100 pelin kirjasto on hinnoiteltu koko perheelle saataville 4,99 dollarilla kuukaudessa. Palvelu tulee saataville 19 syyskuuta 150 maassa ja sen saa kuukauden ilmaisella trialilla kokeiluun. Palvelu on siis suhteellisen edullinen laatuun ja valikoimaan verrattuna. Pelitaloille ja kehittäjille tämä on mahdollisuus tuoda pelejä uuteen ison potentiaalin markkinaan, jossa heidän ei tarvitse välittää hankkivatko he ansaintaa mainoksilla, etukäteismaksuilla vai pelin sisäisillä maksuilla. Pelitalojen kiinnostus mobiilipelien kehittämiselle ja niihin investoimiselle Arcade-alustan kautta on erilaista, kun kilpailu alustan pelaajien suosiosta onkin kiinni vain laadusta ja kokemuksesta eikä hinnasta. Tämän alustan alle tulevat pelit suunnitellaan alusta asti pelkästään IOS-alustalle sekä hyödyntämään uusimpien iPhone ja iPad laitteiden kyvykkyyksiä ja innovointeja. Apple Arcaden mahdollinen isompi menestys tulee olemaan kiinni pelien laadusta ja kokemuksesta ja perheiden pitämisestä palvelun tilaajina.

Apple TV+

Apple TV+ tulee saataville yli 100 maassa 1. marraskuuta. Apple TV+ -palvelun kautta pääsee käsiksi Apple Orginal -tuotantoon, josta katsottavaksi tulevat heti julkaisusta mm. The Morning Show, Dickinson, See, For All Mankind, and The Elephant Queen. Palvelu on hinnoiteltu samalla tavalla kuin Arcade. 4,99 dollarilla kuukaudessa Apple TV+ on koko perheen käytössä ja saatavilla on 7 päivän ilmainen kokeilujakso. Apple ilmoitti myös, että tästä päivästä lähtien uuden iPhonen, iPadin, Macin, Apple TV:n tai iPod Touchin hankkija saa vuodeksi Apple TV+ -palvelun ilmaiseksi käyttöönsä. Tällä varmasti toivotaan olevan lisäävä vaikutus laitteiden myyntiin ja samalla yritetään koukuttaa kuluttajia uusiin isolla rahalla tehtyihin Apple Orginal -tuotantoihin.

Uusimmissa televisioissa onkin jo Appe TV -sovellus valmiiksi asennettuna, mikä lisää huomattavasti palvelun saatavuutta kotiympäristöissä, joissa ei ole yhtään Apple -laitetta entuudestaan.

On hyvät mahdollisuudet, että Suomessa kummatkin Apple TV+ ja Apple Arcade -palvelut tulevat saataville heti niiden julkaisusta.

7th generation 10,2” iPad

Uuden genraation edullisimman iPadin esittely aloitettiin kertaamalla kesän WWDC:ssä julkaistua IOS käyttöjärjestelmästä eriytettyä iPadOS -käyttöjärjestelmää. iPadOS tarjoaa IOS:n päälle ominaisuuksia, jotka ovat suunniteltu isompaa näyttöä silmällä pitäen. Ominaisuudet liittyvät pääosin multitaskaamiseen ja Apple-kynän käyttöön. Samalla iPadin näytön kokoa kasvatettiin 0,5 tuumaa kuudennen generaation 9,7 tuumaisesta näytöstä ja prosessoria päivitettiin.

Merkittävin uudistus laitteessa oli kynätuen rinnalle tuotu tuki erilliselle näppäimistölle Smart Connectorin kautta. Smart keyboardit ovat entuudestaan tuttuja kalliimmista AIR ja Pro -mallisarjan laitteista ja ne ovat olleet todella suosittuja. Viime talvena smart keyboardit olivat ainakin meillä erittäin kysyttyjä lisävarusteita, osin varmaan myös alun todella huonon saatavuuden takia. Myös kolmannen osapuolen mm. Logitech vastaavat tuotteet myivät erityisen hyvin. Nyt tämä suosittu tarviketuote tulee saataville myös suosituimpaan iPadiin!

10,2” iPad tulee myyntiin 30. syyskuuta väreissä tähtiharmaa, hopea ja kulta ja muistikoissa 32GB ja 128GB sekä wifi että wifi-cellular versioina. Samalla 6. generaation 9,7” iPadin valmistus lopetettiin.

Watch Series 5

Uuden Series 5 kellon merkittävin uudistus on kiistatta uusi näyttö, ”Always on Retina Display”. Uuden näytön nimen mukaisesti kellotaulu on aina päällä ja sen informaatio käyttäjän näkyvillä vaikka rannetta ei olisikaan nostanut. Jokainen kellotaulu on optimoitu säästämään akkua ja Apple lupaakin uudelle sarjalle edelleen samaa 18 tunnin akun kestoa kuin se on ollut aiemminkin. Akun kestävyyteen liittyy ominaisuus, jossa kellotaulu himmenee ranteen ollessa alhaalla ja näyttö kirkastuu taas rannetta nostamalla.

WatchOS 6 -käyttöjärjestelmä julkaistiin uuden Series 5 rinnalla ja tämä tuo lukuisia parannuksia ja lisäyksiä mm. terveys-, aktiivisuus-, urheilu- ja navigointi -sovelluksiin. Series 5:ssä on myös sisäänrakennettu kompassi, minkä edut tulevat esiin esimerkiksi uusitussa Maps-sovellukessa, jossa kartalla näkyy mihin suuntaan käyttäjä on kääntyillyt.

Series 5 tulee saataville myös uusissa titaani- ja keraaminen valkoinen -taulukoteloilla ja uusia rannekkeita tulee myös saataville. Myynti alkaa perjantaina 20. syyskuuta ja tuotteet ovat jo tilattavissa jo kauttamme. Apple Watchin saatavuus on todennäköisesti alkuun haastavaa ja toimitamme tuotteita FIFO-periaatteella, eli ensimmäienä ostanut saa kellonsa ensimmäisenä.

Edellisen sukupolven Series 4 kellon valmistus lopetettiin, mutta Series 3 kello jäi mallistoon huomattavasti huokeammalla hinnalla.

iPhone 11 ja iPhone 11 Pro & 11 Pro Max

Odotukset kohdistuivat tietysti uusiin iPhone-malleihin, jotka esiteltiin viimeisimpänä tilaisuudessa.

iPhone 11 on jatkumoa iPhone XR:lle ja tulee saataville kuudessa värissä (musta, valkoinen, punainen, keltainen, violetti ja vihreä) ja kolmessa muistikoossa (64GB, 128GB ja 256GB). iPhone 11 jatkaa samalla XR:stä tutulla 6,1” Liquid Retina -näytöllä. Päivitystä edelliseen toi A13 Bionic chippi, mikä lisää prosessointitehoa 20% edeltäjäänsä verrattuna, sekä mahdollistaa paremman akun keston. Apple uudisti myös puhelinta ympäröivän lasin ja laite onkin nyt IP68 luokiteltu, eli IP-määritelmän mukaan: "Kestää jatkuvan upotuksen veteen. Lisämerkintänä voi olla suurin sallittu asennussyvyys. Yleensä laite on täysin tiivis, mutta ei välttämättä, vaan vettä voi päästä laitteen sisälle niin, ettei se aiheuta haitallisia vaikutuksia." Myyntipakkauksen mukana tulee nyt myös nopeampi 18W USB-C laturi ja USB-C/lightning -kaapeli.

Merkittävimmät uudistukset tulivat kuitenkin kameraan. XR:n yhteen kameraan verrattuna takana on nyt kaksi kameraa 12mp wide ja ultra wide -linsseillä. Kamerat hyödyntävät paremman A13 chipin tekoälyä ja koneoppimista kuvien ottamisen yhteydessä taaten yksityiskohtaisemman ja onnistuneemman kuvan/videon. Prosessori ja uudet kamerat mahdollistavat yhdessä kahden eri laajuisella linssillä otetun kuvan/videon ottamisen samaan aikaan. Photos-sovelluksessa pääsee katselemaan ja editoimaan kuvan/videon laajuutta sen ottamisen jälkeen, ja ennen kuvan ottamista on myös mahdollista nähdä pienemmän laajuuden linssin kuvausalue kohdentamista varten. Tämän ominaisuuden helppous viehättää ja tuo uutta ulottuvuutta älypuhelimella kuvaamiseen.

Etukameraa on myös parannettu ja linssin laajuutta (ei fyysistä laajuutta) kasvatettu. Face ID on nopeampi ja etukameralla pystyy ottamaan nyt myös Slo-Mo videota, mahdollistaen Applen kutsumat ”Slofiet”.

iPhone 11 Pro 5,8” ja Pro Max 6,5” ovat jatkumoa vastaavasti Xs ja Xs Max malleille ja tulevat saataville neljässä värissä. Uutena värinä on varsin tyylikäs Midnight Green ja muistivaihtoehtoja on kolme: 64GB, 256Gb ja 512GB. Apple korosti, että tämä on ensimmäinen iPhone, jonka he nimesivät Pro-laitteeksi. Tämä nimeäminen on aiemmin tutumpaa iPad ja Mac -puolelta.

Näyttöä on paranneltu Xs:stä ja näyttönä toimii nyt OLED Super Retina XDR -näyttö. Pro:ssa on myös iPhone 11 tavoin IP68-luokitus, Applen tehokkain A13 Bionic Chip takaamassa tehon, sekä parannettu akun kesto.

Näytön lisäksi suurin ero uuteen iPhone 11:een on kamerassa. 11 Pro:ssa on takana kolme kameraa ja edellä mainittujen wide- ja ultra wide -linssien lisäksi tulee kolmas linssilaajuus, ”telephoto”. Kamerasysteemi toimii samalla tavalla Pro:ssa, kuin yllä mainitussa kahden kameran systeemissä, mutta kahden kuvan/videon samanaikaisen ottamisen sijaan Pro:lla voi ottaa jopa 3 kuvaa/videota eri kuvalaajuksilla samanaikaisesti. Apple mainosti tämän jälkeen IOS natiiveja sovelluksia, joilla uudesta ja eittämättä vaikuttavasta kamerasta saa kaiken irti. Esitellyllä Filmicin sovelluksella videoiden kuvaaminen ja editointi pelkällä älypuhelimella oltiin viety kyllä melko pitkälle.

Uusien iPhone-mallien ennakkomyynti alkaa tänään perjantaina syyskuun 13. päivä ja varsinainen myynti alkaa 20. syyskuuta.

iPhone mallistosta lopetettiin kokonaan 6s, 6s Plus ja Xs Max. Myös Xs:n 512GB muistkoot, XR 256GB muistkoot sekä 8 ja 8 Plussan 256 GB muistikoot poistuivat mallistosta. iPhone 8 ja 8 Plus tulevat kuitenkin saataville nykyisillä väreillä uudella 128GB muistivaihtoehdolla. iPhone X jäi myös mallistoon, mutta lista-hinta ei ole kilpailukykyinen muuhun mallistoon verrattuna, kun Xs on nyt vain noin 10EUR arvokkaampi.

Kaikkien uusien tuotteiden saatavuuden odotamme olevan alkuun totutun haastavaa!