iPad Pro, viehättävän voimakas ja ISO

Kuten otsikostakin jo käy selväksi, on iPad Pro viehättävän voimakas ja iso tabletti. Se on täydellinen kumppani artisteille, kuvittajille ja muille luoville ammattilaisille sekä ehdottoman hyvä valinta tehopelaajille A9X-prosessorillaan. Lisäksi iPad Pro on oiva valinta kaikille, jotka eivät tietokonetta tarvitse juuri mihinkään, mutta puhelimen näyttöä isompi näyttö ja näppäimistö olisivat ainakin silloin tällöin poikaa!

iPad Pro vastaa designiltaan iPad Air 2:sta, se on mukavan ohut ja kevyt suuresta koostaan huolimatta. iPad Prota jaksaa hyvin pidellä yhdellä kädellä, vaikka ohjastamiseen tarvitaan kyllä kaksi kättä. iPad Pron strategiset mitat ovat: leveys 220,6 mm, pituus 305,7 mm, paksuus 6,9 mm ja paino 723 g/Wifi+cellular, 713 g Wifi. iPad Air 2:n vastaavat mitat ovat 169,5 mm, 240 mm, 6,1 mm ja 444 g / 437 g.

iPad Prossa on 4 kaiutinta, jotka osaavat säätää äänen balanssia iPadin asennon mukaan. Kaiuttimet on sijoiteltu iPad Pron ylä- ja alalaitaan ja täten ne antavat huomattavasti paremman akustiikan kuin edellisten iPad-versioiden kaksi kaiutinta, jotka vielä kaiken lisäksi sijaitsevat lähellä toisiaan alalaidassa.

iPad Pron näytön koko on 12,9", Air 2:n 9,7" ja iPad minin 7,9", eli iPad Prossa on 78% enemmän näyttöpinta-alaa kuin iPad Air 2:ssa. Näytön resoluutio on 2732 X 2048, mikä on tiukin koskaan nähty resoluutio IOS-laiteessa. Itse asiassa iPad Prossa on enemmän pikseleitä näytöllä kuin 15" MacBook Pro Retinassa!

Applen mukaan A9X -prosessori on lähes tuplasti nopeampi kuin Air 2:n A8X -prosessori ja lisäksi A9X pieksee useimmat kannettavat koneet sekä CPU- että graafisissa tehtävissä.

Akku kestää Applen antamien tietojen mukaan samat 10 tuntia kuin lähes kaikissa iPadeissä. MacWoldin testissä akku oli kestänyt 11,26 tuntia, joten tuo annettu 10 tuntia ei varmaankaan ole liian optimistinen arvo.  iPad Pro osaa muun muassa säästää akkua puolittamalla näytön virkistystaajuuden kun näytöllä on staattinen kuva.

Käyttömuistia iPad Prossa on 4 GB, iPad Air 2:ssa 2 GB ja muissa iPadeissa 1 GB. Tallennustilavaihtoehtoja on WiFi-mallissa kaksi, 32 GB tai 128 GB. WiFi+cellular versiossa on aina tallennustilaa 128 GB:ä.

Kamera iPad Prossa on sama 8Mp iSight -kamera kuin mitä iPad Air 2:ssa.

iPad Pro:n vasemmassa kyljessä on smart connector, jonka kautta se kommunikoi muun muassa Applen Smart Keyboardin ja Logitechin CREATE-näppäimistökotelon kanssa. Smart Connector myös lataa kyseiset näppäimistösuojukset, joten ne ovat aina käyttövalmiina.  Applen Smart Keyboardia ei ole vielä olemassa skandinaavisilla näppäimillä, eikä itse asiassa tunnu olevan tietoa, onko sellaista koskaan tulossakaan. Onneksi Logitech oli valmiina ja toi markkinoille erittäin pätevän näppäimistökotelon iPad Prolle. Tulevaisuudessa Smart Connectoria hyödyntäviä kolmannen osapuolen tarvikkeita ilmestynee lisää.

Apple Pencil on iPad Pron erikseen ostettava lisälaite, joka on tarkoitettu apuvälineeksi työskentelyyn, kuten piirtämiseen ja maalaamiseen, jossa sormi on liian epätarkka tai kynnet ovat liian pitkät. Painotetaan vielä, että Apple Pencil toimii ainakin toistaiseksi ainoastaan iPad Pro:n kanssa.

Apple Pencilissä on uros lightning-liitäntä suoraan iPad Prosta lataamista varten. Lisäksi paketista löytyy lightning-adapteri, jotta Apple Pencilin voi ladata normaalilla lightning-kaapelilla.

Apple Pencilillä voi suorittaa kaikki normaalit toimenpiteet: avata ohjelmia ja linkkejä, skrollata, eli vierittää/selata ja navigoida ja nämä perustoiminnot toimivat kaikissa sellaisissakin ohjelmissa (apeissa), joita ei ole suunniteltu Apple Pencilillä toimiviksi. Sen sijaan reunatoiminnot eivät kynällä toimi, eli sillä EI saa näkyviin ilmoitus- tai kontrollikeskusta. Mitään teknistä syytä tälle 'ominaisuudelle' ei ole, joten tilanne toivottavasti tulee muuttumaan jossain vaiheessa päivitysten myötä. Apple Pencil ei myöskään herätä Slide Over:ia tai Split View:tä, eikä oikealta puolelta kynällä pyyhkäisykään saa aikaiseksi mitään.

Apple Pencilillä voi kirjoittaa, piirtää, avata iPadin ja herättää Spotlight-haun. iPadin norminäppäimistöllä kirjoittaminen voi kynän kanssa olla hieman hidasta, mutta pyyhkäisykirjoittamisen tunnistavilla kolmansien osapuolien näppäimistöillä voi kynällä kirjoittaa tahrattomasti näppäimistöllä liihotellen. Mielenkiintoinen ja varsin näppärä ominaisuus on mahdollisuus lepuuttaa kättä iPad Pron näytöllä samalla kun naputtelee näyttöä Apple Pencilillä, se vain yksinkertaisesti toimii! Monisormieleiden käyttäminen yhdellä kynällä on sen sijaan mahdotonta. Kynällä voi myös jäljitellä paperin läpi, kunhan paperi ei vain ole turhan paksu. Pikku vinkki piirustuskilpailuun osallistuville=)