Watch

Applen älykello, Apple Watch, on täynnä ominaisuuksia, joiden avulla voit tarkkailla aktiivisuuttasi, terveyttäsi ja pysyä yhteydessä muuhun maailmaan. Watch auttaa sinua saavuttamaan kuntotavoitteesi aktiivisen treeniseurannan avulla, tuottaa lisätietoja muun muassa sydämesi terveydestä ja unesi vaiheista ja tarjoaa mielenrauhaa hätätilanteessa uraauurtavilla turvaominaisuuksillaan, kuten kaatumisentunnistus ja kolarintunnistus. Apple Watchin avulla pysyt yhteydessä perheesi ja ystäviesi kanssa lähettämällä viestejä ja vastaamalla puheluihin suoraan ranteestasi. Lisäksi sillä voi tehdä paljon kaikenlaista arkinäppärää, kuten ottaa ryhmäkuvia etälaukaisemalla puhelimesi kameran kellon avulla ja (tämä on ehkä se paras ominaisuus!), voit pakottaa piiloutuneen iPhonesi päästämään äänimerkkejä, jotta löydät sen sohvatyynyjen välistä tai hyllyn päältä, ja kyllä, vaikka puhelin olisi äänettömässä tilassa. Uusimmassa watchOS 9 -käyttöjärjestelmässä on lisäksi paljon upeita ominaisuuksia, kuten uudistettu Kompassi-appi, unen seuranta ja Lääkkeet-appi ja liuta kaikenlaista muuta. Ja koska Apple Watch kulkee aina mukanasi ranteessasi, pääset nauttimaan kaikesta edellä manitusta koko ajan ja kaikkialla....

Uusimmat Apple Watch -mallit ovat tällä hetkellä SE, series 8 ja Ultra. Alumiinikuorinen SE on edullisin malli (hinnat alkean 309€), jonka alhaisempi hinta selittyy niukemmilla ominaisuuksilla, kuten esimerkiksi muita malleja heikommalla pölytiitiviysluokituksella, veran happitaso- ja EKG -apin sekä ruumiinlämmöntunnistuksen puuttumisella. Series 8 on saatavilla alumiinirungolla tai teräsrungolla, alkaen hinnan ollessa 509€. Series 8 kellot, kuten myös Ultra Watch, ovat pölytiiviysluokitukseltaan IP6X, eli ne ovat täysin pölyltä suojattuja ja Ultra on lisäksi testattu MIL-STD 810H:n mukaiseksi, eli sen sietokyky korkeudelle, korkealle ja matalalle lämpötilalle, äkilliselle lämpötilan muutokselle, upotukselle, jäätymiselle/sulamiselle, iskuille ja tärinälle täyttävät kyseisen standardin vaatimukset. Esimerkiksi, Ultran käyttölämpötila ranteessa olessaan on -20-55 celsius astetta ja sen kanssa voit sukeltaa 40 metriin saakka. Ja jos ihan tarkkoja ollaan, Ultraan on saatavilla App Storesta vapaa-ajan laitesukellukseen toteutettu Oceanic+ -appi, joka sisältää sukeltajalle tarpeellliset keskeiset ominaisuudet.

Kaikki Applen kellot ovat saatavilla GPS- tai GPS+Cellular -malleina. Apple Watchissa on sisäinen GPS, eli satelliittipaikannusjärjestelmä, jonka avulla saat ulkoillessa tarkemmat etäisyys- ja nopeustiedot vaikka olisit liikkeellä ilman kelloosi paritettua iPhonea. Apple Watcheissa on myös sisäänrakennettu barometrinen korkeusmittari, jonka avulla saat tarkempia tietoja nousuista ja laskuista, jos sellaisista olet kiinnostunut. Apple Watch SE- ja Apple Watch Series 6 ‑mallien sekä uudempien mallien aina päällä oleva korkeusmittari on tarkka ja näyttää nykyisen korkeutesi reaaliajassa. GPS-Cellular -mallit sisältävät eSIM:n, jonka asiosta voit soittaa puheluita, vastata viesteihin, vastaanottaa ilmoituksia ja selata vaikka karttoja, vaikka iPhonesi ei olis mailla halmeilla. Toki, tarvitset tätä varten liittymän. Jos siis haluat kipaista lenkkipolulle ilman puhelinta, mutta olla kuitenkin lastesi tavoitettavissa ja kuunnella Apple Musicia, kannattaa ranteeseen pukea Apple Watchin Cellular-malli. Jos kannat aina puhelinta mukanasi, tai sinun ei tarvitse olla jatkuvasti tavoitettavissa, pärjäät vallan mainiosti GPS-mallilla.

Palataan vielä hiukan Apple Watchin turvallisuus-, terveys- ja aktiivisuuominaisuuksiin. Kaikissa malleissa on 'Hätätila SOS', 'Kaatumisentunnistus', 'Kolarintunnistus' -toiminnot, joiden avulla voidaan kutsua viranomaisapua ja ilmoittaa hätätilasta ICE-yhteyshenkilölle. Nämä toiminnot vaativat toimiakseen mobiiliyhteyden tai wifi-puhelutoiminnon Apple Watchin tai lähellä olevan iPhonen internet-yhteyden kautta, eli jonkin keinon olla yhteydessä muuhun maailmaan. Kolarintunnistus-toiminto, joka toimii iPhone 14 -malleissa ja Apple Watcheissa SE, 8 ja Ultra, tunnistaa vakavat kolarit ja soittaa automaattisesti hätänumeroon 20 sekunnin odotusajan jälkeen, jos et reagoi laitteen ilmoituksiin. Kaatumisentunnistus napauttaa rannettasi, toistaa merkkiäänen ja näyttää hälytyksen havaitessaan rajun kaatumisen. Jos et reagoi ilmoitukseen, eikä kello havaitse liikettä noin minuuttiin, se soittaa hätänumeroon auomaattisesti. Näin saattaa tosin käydä jos hakkaa halkoja kello kädessä eikä huomaa ilmoituksia.

Apple Watch lähettää niin haluttaessa ilmoituksia havaitessaan epä­tavallisen matalan tai korkean sykkeen tai epä­­säännöllisen sydän­rytmin ja mittaa tämän­hetkinen sykkeesi. Series 8 ja Ultra Watchin Veren happitaso- appi mittaa veresi happipitoisuuden ja EKG-apilla voit ottaa EKG:n ranteestasi. Huomaa kuitenkin, että Veren happitaso ‑apin mittaus­toimintoja ei ole tarkoitettu lääke­tieteelliseen käyttöön, kuten omien taudin­määritysten tekemiseen tai lääkärin konsultointiin. Tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleiseen hyvin­voinnin ja kunnon seuraamiseen. EKG-appi ja epäsäännöllisen sydän­rytmin -ilmoitus vaativat uusimman watchOS‑ ja iOS‑version, eikä niitä ole tarkoitettu alle 22-vuotiaiden käytettäviksi. EKG-appi on saatavilla Apple Watch Series 4:ssä tai uudemmissa laitteissa (ei kuitenkaan Apple Watch SE:ssä). Epäsäännöllisen sydän­rytmin ilmoitusta ei ole suunniteltu henkilöille, joilla on todettu eteisvärinä.

Terveys-appi kerää terveystietoja iPhonesta, Apple Watchista ja muista apeista, joita jo käytät, jos vain olet antanut sovelluksille luvan jakaa tietojaan. Terveys laskee automaattisesti askeleesi sekä kävely- ja juoksumatkasi, jopa askelten symmerisyyden ja pituuden, kalorinkuluksesi, ja monta monta muuta asiaa ja jos käytössäsi on Apple Watch, se seuraa aktiivisuustietojasi automaattisesti ja aina. Ja kun sitä on tottunut käyttämään, kannustaa se salakavalasti aktiivisempaan elämään, eikä sitä ilman oikein osaa olla.

Tähän loppuun vielä muutama näkökanta siihen mikä Apple Watch kannattaa ostaa. Hyvä valinta lapselle on Watch SE, sillä se on pieni älykello sekä kooltaan että hinnaltaan ja lasten touhutessa tunnetusti sattuu ja tapahtuu! Sopivin älykello naiselle onkin jo vaikeampi valinta. Sekä SE että Series 8 Apple Watch ovat saatavilla kahdessa eri koossa, ja oikean koon valinta on riippuu ranteen paksuudesta ja on tietenkin myös makuasia. Myös Ultra watch on mainio valinta naisen ranteeseen, jos tykkää isosta kellosta ja varsinkin jos harrastaa lajeja, joissa pääsee nauttimaan Ultran upeista ominaisuuksista. Paras älykello miehelle on Ultra, ainakin jos ranteessa on paksuutta, mutta myös isompi versio SE:stä ja series 8:sta toimii mainiosti miehen ranteessa. Jos toiveena on rannepuhelin, eli älykello jolla voi soittaa, pitää valita joku edellä mainituista malleita Cellular -ominaisuudella. Kellon väri ja rannekkeen ominaisuudet ovatkin sitten kokonaan oma suonsa, jossa maku määrää. Jos tarvitset apua valinnassa, soita, lähetä sähköpostia tai tule käymään myymälöissämme.

Watch

Rajaa tuotteita