Apple julkaisi hiukan aikaa sitten iOS 14 käyttöjärjestelmän i-laitteille. Tässä ohut pikakatsaus tulevaan.
iOS 14 päivityksen myötä Widgettien ryhmittely, eli appien kuvakkeiden ryhmittely, on suunniteltu uusiksi, jotta yhdellä vilkaisulla näkisi enemmän kuin ennen. Aloitusnäyttöön, eli ensimmäisenä avautuvalle 'pääsivulle', on mahdollista asettaa näkyviin ’Smart Stack’, joka opittuun perustuen pyrkii näyttämään ensimmäisenä kyseiseen aikaan tai paikkaan parhaiten liittyviä appeja. Mentäessä esimerkiksi golf-kubille saattaa ensimmäisenä näkyä GameBook, toisena sääntökirja ja kolmantena paikallisen opettavan pron numero siitä riippuen, mitä näistä käyttäjä yleisimmin klubilla on käyttänyt.
Puhelut, Face-Time -puhelut ja kolmannen osapuolen apit eivät enää peitä kokonaan sitä mitä näytöllä oli tekemässä, vaan ne avautuvat uudelleen suunniteltuun kompaktin kokoiseen osaan näyttöä. Nyt voi siis jatkaa videon katselua tai kaverin kanssa videopuhelua samalla kun käyttää jotain muuta appia. Erittäin tärkeä ominaisuus ainakin teinitytöille. Niin, ja myös Siri osaa olla nykyään peittämättä koko ruutua, vaikka onkin melkoisen ’leveä persoona’.
Viesteissä on mahdollista ’merkitä suosikiksi’ maksimissaan yhdeksän keskustelua, jotka tällöin näkyvät aina ensimmäisten viestien joukossa. Lisäksi on mahdollista kustomoida ryhmiä siten, että saat ilmoituksen viestistä vasta jos nimesi mainitaan keskustelussa. Ryhmäkeskustelussa on mahdollista vastata johonkin tiettyyn viestiin, joten enää ei tarvitse ’lainata ja kopioida’ sitä viestiä jota on kommentoimassa. Tämä toiminee saman tapaisesti kuin FB:n vastaava ominaisuus.
Kartat-apilla voi nykyään mahdollisesti suunnitella reitin käyttäen ainoastaan pyöräteitä ja kevyen liikenteen väyliä. Toki, Kartat ei varmaankaan tunne meidän Suomalaisten mielestä täysin pyöräilykelpoisia metsäpolkuja. Lisäksi Kartat tietää ainakin korokkeet, ruuhkaiset kadut, portaat ja jyrkät taipaleet. Nämä ovat melkoisen näppärä tietää, jos on tuntemattomassa kaupungissa liikenteessä vaikkapa pyörätuolilla. Myös sähköautoiljoita on ajateltu, sillä reitin voi suunnitella latausasemien sijainnin mukaan.
Käännös-appi kääntää lennosta keskusteluja 11 eri kielen välillä, mutta ikävä kyllä suomi ei ole yksi näistä kielistä. Myös Safari osaa kääntää sivuja 7:lle eri kielelle, mutta tämä taasen ei ainakaan vielä toimi Suomessa eikä suomeksi, joten annetaan tämänkin asian olla.
Home, eli KOTI-appi, on aivan mahtava jos olet innostunut kotisi älyohjaamisesta. Ja vaikka et olisikaan, kannattaa näihin tutustua viimeistään siinä vaiheessa, kun valaisimien tai lukkojen uusiminen tulee ajankohtaiseksi. Vahva peukku tälle uudehkolle kodin valvonnan alueelle. Koti apilla voi sytyttää ja sammuttaa valoja etänä, lukita ja avata ovia, appi hälyttää jos lämpötila nousee tai laskee liikaa jne.
CarPlay on tuonut lisää syvyyttä auton ja iPhonen väliseen suhteeseen, sillä auton voi nyt avata ja käynnistää puhelimella! Tämä on erityisen näppärää, jos on hukannut ainoat autonsa avaimet ulkomaan reissulla uimarannalle, mutta on tämä kyllä hiukan pelottavaa! Auton avaimet voi siis laittaa Walletiin talteen ja sieltä niitä voi myös lainata puhelimitse, eli voit antaa kaverin puhelimelle luvan lainata autoasi vaikka viideksi tunniksi. Mitähän sitten tapahtuu, jos käy Tuhkimot ja on keskellä moottoritietä kun….? Julkaistujen huhujen mukaan tämä ominaisuus on tulossa ensinnä 1.7.2020 jälkeen valmistettuihin Bemareihin, eli autokaupoille mars!
AirPodsitkin ovat oppineet muutaman uuden tempun, joista ainakin akun latauksen hupenemisen ilmoitus puhelimen näytöllä on erittäin toivottu uutuus ja tervetullut on myös automaattinen äänilähteen vaihto. AirPodsit osaavat vaihtaa lennosta laitetta jos lopetat puhelun iPhonella ja jatkat leffan katsomista iPadilla, ja siis ilman mitään nappien tai painikkeiden näppäilyä. Ja tämäkin on aika hyvä, eli Apple TV 4K:on voi liittää kahdet AirPodsit katsellessaan vaikkapa leffaa, eli aikuiset voi rentoutua räiskeen parissa lasten nukkuessa, tai toisin päin.
Yksityisyyden hallintaan tai tietoturvan kontrolloimiseen yleensä ottaen tulee lisää mahdollisuuksia. App Storesta on saatavilla informaatiota jokaisen apin turvallisuuskäytänteistä jo ennen ostosta. Jos esimerkiksi jokin Appi yrittää käyttää mikrofonia tai kameraa salaa paljastuu tämä iPhonen näytön vasempaan yläkulmaan ilmestyvästä kuvakkeesta, joka siis indikoi mikin tai kameran olevan päällä. Lisäksi Ilmoituskeskuksesta voi käydä katsomassa mitkä apit ovat käyttäneet kameraa tai mikrofoniA viime aikoina.
Sisäänkirjautumisten hoitamiseksi on kehitetty Sign In with Apple. Kyseessä ei ole muutos itse fyysiseen kirjautumistapahtumaan, se hoituu edelleen salasanalla, sormella tai kasvoilla, vaan Sign In -palvelulla appeihin tai verkkosivuille kirjaudutaan sisään AppleID:llä, täyttämättä yhteystietoja tai antamatta muuta henkilökohtaista tietoa.
Sijainninkin voi nykyään jakaa ’noin suurinpiirtein’, eli vaikkapa sää-apille ei tarvitse kertoa missä kuppilassa tarkalleen ottaen istuskelee, vaan kaupunki riittää.
Tämä oli pelkkä pinnan raapaisu, lue täältä lisää: https://www.apple.com/ios/ios-14-preview/
Tässä vielä luettelo iOS 14 yhteensopivista laitteista:
• iPhone 11
• iPhone 11 Pro
• iPhone 11 Pro Max
• iPhone XS
• iPhone XS Max
• iPhone XR
• iPhone X
• iPhone 8
• iPhone 8 Plus
• iPhone 7
• iPhone 7 Plus
• iPhone 6s
• iPhone 6s Plus
• iPhone SE (1st generation)
• iPhone SE (2nd generation)
• iPod touch (7th generation)