Uudet MacBookit ja Mac Mini

Apple julkaisi 10.11.2020 koneita uudella omalla M1-sirullaan. Koneiden myynti alkaa 17.11.2020 kello 8.00, mutta ennakkotilauksia voi jättää heti! Alla pikainen yhteenveto lanseerauksesta.

Eilen illalla 10.11.2020 kello 20 Suomen aikaa Apple piti kahden kuukauden sisään jo kolmannen julkistustilaisuuden, ”One more thing”, jossa lanseerattiin uudella M1-sirulla varustetut MacBook Air 13”, MacBook Pro 13” ja Mac Mini. Julkistustilaisuus keskittyi hyvin vahvasti odotettuun Apple Siliconiin siirtymiseen, joka tulee aloittamaan uuden aikakauden Mac tuoteperheessä, eli irtautumisen Intelin prosessoreista.

Tilaisuudessa käytiin paljon läpi uuden M1 sirun tuomia hyötyjä ja painotettiin, että transitiovaihe on nyt alkanut ja se tulee kestämään muutaman vuoden.

M1-siru

M1-siru on Applen ensimmäinen erityisesti Macille suunniteltu siru ja se on tehokkain siru, jonka Apple on koskaan luonut. M1-siru on suunniteltu priorisoimaan pientä kokoa ja energiatehokkuutta, yhteen pieneen siruun on inegroitu mm. prosessori, näytönohjain, Neural engine ja liitännät.

M1-sirulla on 8-ytiminen prosessori, jossa on 4 suorituskyky-ydintä ja 4 tehokkuusydintä. Siinä on integroitu näytönohjain (GPU), joka sisältää jopa kahdeksan ydintä. Siru sisältää myös 16-ytimisen Neural Enginen (neuromoottorin), joka pystyy käsittelemään 11 biljoonaa operaatiota sekunnissa. 

M1-siru on rakennettu samaan viiden nanometrin prosessoriin kuin A14 Bionic -siru ja se tukee Thunderboltia sekä USB 4:ää. Applen mukaan M1-siru tarjoaa parhaan CPU-suorituskyvyn wattia kohti. 

Ensimmäistä kertaa iPhone- ja iPad-sovelluksia voi käyttää Maceissa, kiitos M1-sirun!

MacBook Air

Olennaisimmat uudistukset tulevat M1-sirun myötä. Prosessori on jopa 3,5 kertaa nopeampi ja näytönohjain 5 kertaa nopeampi. Akun kestoa luvataan jopa 18 tuntia. MacBook Airissa ei ole tuuletinta, joten se on lähes äänetön.

Uudet M1-siruiset MacBook Airit tulevat saataville 256GB ja 512GB tallennustilalla. Laitteiden design, värit ja liitännät pysyivät ennallaan edelliseen sukupolveen nähden.

Osta MacBook Air

MacBook Pro 13”

MacBook Airin tapaan 13” MacBook Pron suurimmat uudistukset tulevat M1-sirun myötä. Se tarjoaa jopa 2,8 kertaa paremman suorituskyvyn kuin edellinen malli, 5 kertaa nopeammat grafiikat sekä jopa 20 tunnin akun keston – enemmän kuin missään Macissa ikinä.

Uudet M1-siruiset MacBook Pro 13” tulevat saataville 256GB ja 512GB tallennustilalla. Saataville siis jäävät myös i5 prosessorilla olevat 512GB ja 1T mallit. Näin ollen laitteiden designit pysyvät myös MacBook Prossa ennallaan.

Osta MacBook Pro

Mac mini

Lisää tehokkuutta tarjoaa myös uuden sukupolven Mac mini, joka sekin on tietysti varustettu uudella M1-sirulla. M1-siru tuo ”Neural enginen” ensimmäistä kertaa Mac miniin, mikä mahdollistaa nopeat ja optimoidut koneoppimiset. 

Uudessa ‌Mac mini‌ -mallissa on myös edistyksellinen lämpösuunnittelu, jonka avulla suorituskyky ei heikkene ja laite pysyy viileänä sekä hiljaisena. 

Liitännöistä löytyy kaksi Thunderbolt / USB 4 ‑porttia, kaksi USB‑A-porttia, HDMI 2.0, wifi 6 ja Gigabit Ethernet. Lisäksi Mini tukee jopa kahta näyttöä 4K näyttöä.

Uusi Mac mini on saatavilla 256GB ja 512GB tallennustilalla.

Osta Mac Mini

Lisää julkistuksista, alla olevista linkeistä:

https://www.macrumors.com/2020/11/10/new-13-inch-macbook-pro-apple-silicon-unveild/

https://www.macrumors.com/2020/11/10/apple-announces-m1-chip-for-the-mac/

https://www.macrumors.com/2020/11/10/apple-unveils-13-inch-macbook-pro-apple-silicon/

https://www.macrumors.com/2020/11/10/apple-silicon-mac-unveiled/

https://www.macrumors.com/2020/11/10/live-coverage-november-2020-apple-event/

https://www.apple.com/fi/macbook-air/

https://www.apple.com/fi/macbook-pro-13/

https://www.apple.com/fi/mac-mini/

< Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli >